Kulinarika

Doma pridelana hrana: Ni nam (več) vseeno, kaj damo v usta

12.6.2019 / 04:43 Komentiraj
Slovenci v trgovinah vse bolj iščemo doma pridelane zelenjave in sadje ter druge prehrambne izdelke, tržnice so vse bolj obiskane, lokalni pridelovalci domače prehrane pa vse bolj cenjeni.
Danes, v času, ko nam v hitrem življenjskem tempu zmanjkuje časa za vsakodnevno pripravo hrane, smo se Slovenci resnično začeli zavedati pomena zdrave prehrane. "No, kar nekaj nas je, ki tako razmišljamo," ocenjuje Matjaž Kološa, nutricionist, strokovnjak za prehrano. Prepričan je, da nas industrija z dobrim marketingom in v 'celofan' zavitimi jedmi vabi s številnimi močno predelanimi živili, ki so po eni strani siromašna z življenjsko pomembnimi hranili, po drugi strani pa bogata s številnimi za telo odvečnimi, pogosto tudi škodljivimi dodatki, ki živila olepšajo le na zunaj. "Kaj izbrati v poplavi številnih na videz izvrstnih jedi, je laikom postala že skoraj misija nemogoče," pravi Kološa.Kaj je torej zdrava prehrana, nam pove pogosto uporabljeni slogan "nazaj k naravi". "Vendar pazimo," opozori Kološa, "da bo ta hrana neokrnjena, neomadeževana s človeškim umom v obliki praškov oziroma pesticidov, za katere je industrija dobila povod med prvimi
Andrej Petelinšek
NAROČI SE PRIJAVI SE

Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE