Kolumne

Padec Berlinskega zidu je bil osvoboditev, ki je prinesla novo podreditev

13.11.2019 / 06:10 Komentiraj
Z njim je padla še zadnja ovira, ki je kapitalizmu preprečevala, da postane globalen. Osvojil je prej nedosegljive trge.

Ko svet praznuje trideset let padca Berlinskega zidu, postaja vse bolj jasno, kaj svet ob tem dogodku pravzaprav praznuje. Kot postaja vse bolj jasno, kaj je padec berlinskega zidu pomenil. Za Vzhod in Zahod. Za Vzhodnjake in Zahodnjake. Za ves svet. 

Zanimivo je gledati dokumentarce o padcu Berlinskega zidu, ki jih je te dni na televiziji vse polno. Ti jasno kažejo, za kaj je vzhodnim Nemcem takrat šlo. Padla je osovražena ovira, ki jim je onemogočala prehod na Zahod. Padel je simbol osovraženega režima, ki jim je omejeval pravice in svoboščine. Padla je ovira, v katero so emocionalno investirali vse negativno v socialističnem režimu.

Posnetki iz (Vzhodnega) Berlina leta 1989 nezmotljivo spominjajo na tiste iz pariza leta 1968. Logika pa tudi. Gre za boj zoper ovire, ki so ljudem nesprejemljive. Ki jih nočejo. Ki jih celo sovražijo. In padec teh ovir ljudje razumejo kot Osvoboditev. In kot Svobodo.

Ista zanka kot leta 1968. Ista prevara kot leta

»Dem deutschen Volke«. Bundestag, nemški parlament. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE