Kolumne

Poslovne, politične, profesorske laži: Kako je prekarnost postala »svoboda«

23.4.2019 / 06:10 Komentiraj
Če vprašate delodajalce, bi bilo treba vse zaposlene prekategorizirati v prekarce. Daš »svobodo«, dobiš racionalizacijo.

Konferenca o prekarnosti, ki je potekala pred dnevi — in katere duša je bil tudi tokrat Črt Poglajen, s čigar prizadevanjem je prekarnost sploh postala tema, s katero se resno ukvarjamo —,  je spet postregla z zanimivimi stališči delodajalcev. Njihova poanta je bila, kot že običajno, zagovarjanje prekarnosti kot zanje donosnejše, bolj »racionalne« oblike dela od običajnega delovnega razmerja za nedoločen čas.

Gledano iz zornega kota nekaterih predstavnikov delodajalcev prekarnost pekarnost namreč ne omogoča bistveno večje stopnje eksploatacije, ampak gre za obliko dela, ki zaposlenim prinaša »svobodo«. Oziroma najrazličnejše vrste »svobode«. Ena od njih je recimo svoboda, da se lahko zaposleni odloči, kdaj bo delal in kdaj ne. Druga je svoboda, da se zaposleni lahko odloči, kaj bo delal in česa ne. Itd. Ipd. Skratka: prekarnost je za delodajalce ena ob oblik čiste svobode.

Vse zaposlene prekategorizirati v prekarce

Prekarnost je

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE