Kolumne

Starci s turbani in dolgimi sivimi bradami nekoč in danes

13.1.2020 / 06:10 Komentiraj
Kadar je predsednik ZDA »normalen«, njihovemu intervencionizmu ploskamo. Kadar je »abnormalen«, pa to velja za hegemonijo.

Starci s turbani in dolgimi sivimi bradami se mi nikoli niso zdeli simpatične figure. In če rečem nikoli, to pomeni že vsaj od 11. februarja 1979, ko je ajatola Homeini v islamski revoluciji prevzel oblast v Iranu in usmeril državo na pot refundamentalizacije.

Dovolite, da vam malo osvežim spomin.

Takšne množice, kot se je prejšnji teden zbrala po ameriški likvidaciji generala Kasima Sulejmanija, poveljnika elitne iranske revolucionarne garde, na teheranskih ulicah morda ni bilo že od takrat, ko je ob vrnitvi iz eksila po nekaterih ocenah kar pet milijonov Irancev prišlo navdušeno pozdravit ajatolo Homeinija. Vsakemu normalnemu človeku je takrat moralo biti jasno, da se to ne bo dobro končalo. Celo v tedanji državi, namreč naši.

Jugoslovansko zunanjepolitično stališče je bilo, da je šah Reza Pahlavi bad guy. Da je marioneta imperialističnih sil, ki živi v krivičnem, nezasluženem razkošju z lepo ženo Farah, in da je zato priporočljivo

»Rushdie je vsaj devet let živel na skrivni lokaciji in zastražen. Fatva sicer še danes ni uradno preklicana.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE